Vad krävs för att få kalla sig fotograf?

Tycker du om att fotografera och brukar få till lyckade foton? Har du till och med sålt dina fotografier eller haft en utställning med dina bästa alster? Fotografi är en konstform som många utövar som hobby men som vissa också arbetar med. När får man egentligen börja jobba som fotograf och regelrätt kalla sig det? Precis som inom många andra kreativa yrken är reglerna lite diffusa. Inom många andra yrken är titeln skyddad, som till exempel när det gäller läkare och psykolog. Det är inte upplagt på samma sätt inom fotografi.

Shot of a young man taking pictures from the top of a mountain

Arbeta med din hobby

Alla som har en kamera kan egentligen kalla sig själva för fotografer, men alla är inte fotografer för det. Var går gränsen? Precis som inom skribentyrken finns det ingen tydlig regel. Om du är bra på att fotografera och lyckas överleva på det är du definitivt en fotograf, även om du kanske aldrig har gått en fotoutbildning. I dagens samhälle är det många som tar bilder i och med att en kamera är inbyggd i våra telefoner. Det är dock inte så att alla som knäpper av en bild har rätten att kalla sig fotografer. Det yrkesmässiga uttrycket ligger dels i dina talanger men också i betraktarens ögon. Har du tagit ett fotografi som någon vill ha som canvastavla med text? Då kan man säga att du har jobbat som fotograf, om du har sålt denna tavla. Det finns inget tydligt svar på denna fråga men om du känner att du är en fotograf så är du förmodligen det.

Fotograf eller inte?

När man ska bena ut begreppen kring vem som får kalla sig fotograf är det lätt att bara trassla in sig istället. Det finns inga tydliga regler för vem som förtjänar denna titel eftersom den inte är skyddad. Om man jämför med läkare och psykologer så måste de gå igenom en lång utbildning och prövotid för att tillslut få ut sin licens. Detta gäller inte inom kreativa yrken. Om du började fotografera på hobbynivå men sedan kom igång med bröllopsfotografering och försäljning så har du rätt att kalla dig fotograf. Du har egentligen rätt att kalla dig fotograf även om du aldrig skulle sälja en enda bildruta. Eftersom skiljelinjen är så diffus går det inte att sätta ner foten och bestämt hävda det ena eller andra. Om du har en känsla av att du är en fotograf och känner dig duktig på din sysselsättning så har du rätt att kalla dig för fotograf.

 

Lumin