Utrustning för fotografen

Om man vill arbeta med fotografering på heltid krävs det generellt sett mer utrustning än om man bara vill fotografera lite för att det är roligt. Men vilken utrustning bör man lägga ner mer pengar på och var kan man välja mer ekonomiska alternativ?

Hörlurar och headset

Som fotograf kan man bli inbokad på en hel del olika jobb och man kan behöva köra runt en del för att komma till de olika arbetsplatserna. Med ett par bra iphone hörlurar får man både hörlurar och headset i ett. Det betyder att man kan lyssna på musik och ta emot samtal utan att man behöver röra telefonen. Det är mycket praktiskt om man kör bil, bär saker eller står mitt i ett annat arbete.

En bra kamera

 

För att bli en bra fotograf behöver man också en bra kamera. Men det gäller också att man lär sig hantera sin kamera. Om man köper en dyr och avancerad kamera för att sedan bara ha den på auto-läget kommer bilderna inte att bli bättre än vad de blir med en billigare kamera. Det är också bra att komma ihåg att man i regel bör lägga mer pengar på sina objektiv än vad man lägger på själva kameran. Om man köper en dyr kamera men har dåliga objektiv kommer bilderna inte bli bättre än vad objektiven tillåter.

Tillbehör till kameran

Som fotograf behöver man också en del tillbehör till sin kamera. Det rör sig bland annat om olika filter och om externa blixtar. En extern blixt kan behövas för att lysa upp ett motiv från olika riktningar. Man kan rent av behöva flera blixtar för att få ett bra ljus. Filtren skruvas fast på objektivet och kan göra att reflexer försvinner. De kan också fungera som skydd för objektivet. Att byta ut ett skadat filter för några hundralappar är betydligt billigare än att köpa ett nytt objektiv.

Stativ

Om man behöver använda långa slutartider för att få in mer ljus i bilden måste kameran hållas helt stilla. Då kan det vara på sin plats att använda ett stativ. Med det står kameran helt stilla. En fjärrutlösare är också praktiskt. Med en sådan slipper man nämligen röra kameran för att kunna ta en bild.

Rätt klädd för jobbet

Som fotograf är kläderna man bär också väldigt viktiga. Man bör till exempel se till att de passar sammanhanget man ska fotografera i. Om man ska vara fotograf på ett bröllop passar det inte att bära en stor, vit klänning. Det är också bra att ha lite förvaring i kläderna där man kan lägga linslock, extra batterier, filter och mycket annat om det är så att man inte kan ta med sig sin kameraväska under tiden man arbetar.

Lumin