Skapa ett bildspel

Det kan finnas många anledningar till att man vill skapa ett bildspel av sina foton. Kanske vill man visa upp semesterbilderna för familjen och vännerna, kanske vill man ha ett rullande bildspel med foton på brudparet under ett bröllop, kanske vill man återuppleva gemensamma minnen under en kompisträff. Oavsett anledningen är det idag en enkel affär att skapa ett digitalt bildspel, tack vare datorprogram som har det uttryckliga syftet. Glöm krånglet med forna tiders diabildsvisningar – de digitala bildspelen är här för att stanna.filmstrip-408992_960_720

Beroende på hur avancerat bildspel man vill ha finns det flera vägar att gå. Ett bildspel i sin enklaste form, där man klickar fram varje bild manuellt, går att skapa bara man har en dator med ett operativsystem. I Windows kan man till exempel helt enkelt välja funktionen Bildspel i den mapp man vill visa upp, så är man igång.

Om man däremot vill ha ett bildspel som rullar på egen hand, och kanske också spelar upp musik samtidigt, behöver man ett mer avancerat program för att skapa bildspelet. Ett sådant program är till exempel Picasa, som är ett gratisprogram. I Picasa kan du, precis som i Microsoft PowerPoint, välja hur länge varje bild ska visas, och hur övergångarna mellan bilderna ska se ut. Du kan också välja bakgrundsmusik till ditt bildspel. Beroende på hur du har tänkt visa upp bildspelet kan du sedan välja att spara det på olika sätt, till exempel som en fil som du kan lägga på ett USB-minne eller bränna på en DVD. Många väljer idag också att publicera filmen på Youtube, vilket är praktiskt om man vill dela bildspelet med släkt eller vänner som bor långt bort. Det man dock måste ha i åtanke i sådana fall är det inte bara är släkt och vänner som kommer att kunna se bildspelet, utan alla. Man måste också vara noga med att inte använda sig av upphovsrättsskyddade bilder eller upphovsrättsskyddad musik i bildspelet.

Något som man också behöver för att ett bildspel ska komma till sin fulla rätt är dock en bekväm soffa där alla åskådare kan få plats utan problem. På Furniturebox.se hittar du ett brett utbud av soffor, så att du kan hitta en soffa som passar just er perfekt.

Lumin