Att fotografera handlar om mycket mer än att ha en bra kamera och rätt objektiv. Man behöver dels komponera bilden, alltså fundera över perspektiv och placeringar. Något som många glömmer bort att tänka på är ljussättningen. Det är en av de faktorer som kommer avgöra hur bilden uppfattas. En dålig ljussättning kan förstöra en hel bild, medan en bra ljussättning kan vara det som gör bilden till ett mästerverk. Att ljussätta rätt behöver inte betyda att man skall ha så mycket ljus som möjligt. Det handlar om att veta hur kameran fungerar i olika ljus, vilka inställningar som skall justeras och att välja det ljus som kommer ge den känsla man är ute efter. Att lära sig ljussätta känns ofta svårt till en början. Det gäller att prova sig fram, att våga leka med ljussättningen. Det är heller aldrig fel att läsa mycket om olika ljussättningar och att samla på sig så mycket teoretisk kunskap man kan innan man börjar praktisera den.
Ljuset avgör hur bilden uppfattas
Att ljuset är viktigt för en bild har ni säkert redan förstått. ljus kan skapa förvirring, det kan vara förstärkande och det kan förvränga ett objekt. Om man exempelvis jämför en vanlig bild man tar på sig själv hemma i ett vanligt dagsljus med en bild som är tagen i en professionell studio kommer man med största anledning reagera på hur olika bilderna ser ut. En av orsakerna är att man i en studio har ett professionellt och riktat ljus. När man skall lära sig om olika ljussättningar finns det vissa kamerainställningar man behöver kunna behärska. Det vanligaste är vitbalansen. Kameror kan inte själva alltid avgöra vad som är vitt. Det gör att färgerna kan bli felaktiga. Det man därför skall göra är att ställa in vitbalansen. Det gör man antingen genom automatiska inställningar, eller också genom att ställa in dem manuellt genom att rikta kameran mot en vit vägg eller ett vitt papper och markera att det är det som kameran skall se som vitt. Har man rätt vitbalans kommer man märka att ljuset blir lättare att korrigera, oavsett om man använder externa lampor eller en enklare blixt.
Olika typer av ljussättningar
När man fotograferar finns det många olika slags ljussättningar man kan använda. För hobbyfotografen använder man kanske oftast en extern blixt. Gör man det kan man experimentera med inställningar på blixtens styrka. Tycker man ljuset blir för starkt kan man använda en diffusor. med hjälp av en spotlight i taket kan man få ett snyggt ljus uppifrån som också ger dramatiska skuggor på de objekt eller personer man fotograferar. När man ljussätter ett fotografi behöver man förutom styrka på ljuset avgöra vilken riktning ljuset skall ha. Det här är något man ofta behöver testa sig fram för att lära sig vad som passar för olika typer av bilder. Tar man exempelvis porträtt behöver man ofta en ljussättning som täcker både framifrån, från sidorna och bakifrån. Vill man arbeta med skuggor i bilderna är det enkelt att genom att ljussätta bara från ett håll. På nätet kan man hitta tydliga guider både till hur man skall ställa in kameran, och hur man skall rikta ljuset.