Lilla fotoskolan för smartphone och digitalkamera

Numera så har alla en egen liten digitalkamera i fickan och även om alla kameror ser väldigt olika ut fungerar de på samma sätt. Alla bilder skapas med hjälp av ljus och det alla kameror har gemensamt är att de kan fånga ljuset och lagra det. Det lagrade ljuset är det vi ser som bild på kamerans display.

Kamerans funktion

Family walking home from the sandy beach on Kefalonia Island (Avithos). Footsteps in the sand at sunset.

Man behöver inte alltid ha med sig en proffsfotograf för att ta bra bilder. Däremot kan det vara bra att ha lite kunskap i hur man kan tänka när man fotograferar. De flesta har till exempel säkert lagt märke till att det går att fokusera på olika punkter i bilden genom att trycka på smarttelefonens skärm i kameraläget. Den punkt du väljer att fokusera på är väldigt viktig, inte bara för att få bilden skarp där man vill utan även för ljuset i bilden. Vi kommer bara att prata om fotografering i autoläget här då det är det allra vanligaste på smarttelefoner och digitala kameror.


Ljus och skärpa


Tänk dig att du ska ta en bild på någon i motljus, till exempel med en solnedgång som bakgrund. När du ber kameran fokusera på personen blir bakgrunden väldigt ljus och lägger du fokusen på bakgrunden så blir personen alldeles för mörk. Kameran stället automatiskt in de bästa värdena för just den punkt på som du ville framhäva. Vill du ta en bra bild på en person i motljus kan du använda
kamerans blixt för att jämna ut ljudnivåerna i bilden. Plötsligt syns både solnedgången och personen klart och tydligt. En annan viktig del att tänka på är att den punkt du vill framhäva i bilden alltid är i fokus och försök att hålla kameran så still som möjligt. På så sätt undviker du suddiga och förstörda bilder. Blir det inte bra första gången så försök igen tills du är nöjd! Försök även att tänka utanför boxen. Testa olika vinklar genom att hålla kameran högre eller lägre, placera motivet lite till höger om mitten på bilden och så vidare.

Lumin