Klä dig rätt vid fotografering i kallt väder

I diskussioner mellan fotografer blir ämnet ofta vilken utrustning som man använder sig av. Det kan röra sig om allt från vilken kamera eller vilka objektiv som man använder sig av till diskussioner om filter och olika kamerastativ. Vilket redigeringsprogram man använder sig av för att redigera bilderna är också ett ämne som ofta hamnar på tapeten i diskussioner fotografer emellan.

En utrustningsdetalj som ofta förbises är klädseln. Detta gäller framförallt klädseln vid naturfotografering i kallt väder. Det är redan i sig en utmaning att fotografera i kallt väder med tanke på att batterierna laddar ur nästan omgående, linsen immar igen med jämna mellanrum för att nu endast nämna några av de bekymmer som följer med kyla. Den som har praktiserat naturfotografering känner snabbt igen sig. Addera till detta en undermålig klädsel och den planerade dagsturen i naturen blir snabbt en mardröm som avbryts i förtid innan det ens har blivit några fotografier.

Jackor för fotografering i kallt väder

Några grundläggande krav på den jacka som man ska använda sig av i samband med fotografering i kallt väder är att den är tålig, välisolerad och anpassad för att användas i kyla och under karga förhållanden. Som exempel på sådana jackor kan nämnas det kanadensiska klädmärket Moose Knuckles som har rejäla jackor av yttersta kvalitet och som är anpassade att användas i mycket kallt klimat.

Ett ytterligare krav, eller i varje fall ett starkt önskemål, är att jackan är utrustad med många fickor. Som fotograf kan man aldrig få tillräckligt många fickor och andra utrymmen där man kan förvara allt från minneskort och linsskydd till objektiv och olika filter. Fickorna bör dessutom vara lättåtkomliga och gärna vara enkla att öppna så att de även kan öppnas i bitande kyla där man ogärna tar av de vantar eller handskar som man har på sig.

Byxor för fotografering i kallt väder

I fråga om byxor för fotografering i kallt väder gäller nästan samma krav som för jackor, de ska vara tåliga och får gärna ha ett stort antal fickor. Vanligtvis behöver byxorna inte vara isolerade med dun eller något liknande. Det är endast vid mer avancerade vinterexpeditioner i närmast arktiskt klimat som dunfodrade byxor kommer till användning. I ordinärt kallt nordiskt klimat är det oftast tillräckligt med ett par grova vandringsbyxor i förening med ett underställ av ull.

En trevlig detalj på byxor som ska användas vid fotografering är att det är möjligt att lägga in knäskydd i knäna på byxorna. Som fotograf spenderar man en stor del av sin tid liggande på knä och möjligheten att kunna använda sig av knäskydd gör underverk. Detta är en detalj som har blivit allt vanligare på vandringsbyxor och de flesta etablerade varumärken inom outdoor-branschen har en eller ett par modeller där detta är möjligt.

Lumin