Jobba med fotografering

Om man hellre står bakom kameran än framför den kan ett alternativ vara att bli fotograf. När man arbetar som fotograf kan man antingen arbeta som egenföretagare, för tidningar eller som anställd hos andra arbetsgivare. Överlag är yrket relativt fritt, vilket är en stor fördel om man själv vill kunna justera sina arbetstider.

Vilken utrustning krävs?

Som fotograf kan det ibland krävas att man har en del utrustning själv. De viktigaste arbetsredskapen är kamera och objektiv. Man behöver inte ha de allra dyraste varianterna på marknaden men bilderna ska bli av god kvalitet. Många gånger är det bättre att köpa ett billigare kamerahus för att sedan lägga pengar på objektiven. Med dåliga objektiv kan inte ens det bästa kamerahuset på marknaden ta bra bilder. Det kan också vara bra att ha saker som stativ, blixtar, reflexskärmar, extra minneskort, en bra arbetsdator och så vidare.

Måste man ha utbildning?

Nej, som fotograf finns det inga krav på att man ska ha en utbildning, även om det såklart kan vara bra att man faktiskt vet vad man gör. Om man har lärt sig genom att på egen hand fotografera, eller om man har gått kurser i fotografering brukar dock inte spela så stor roll när det kommer till att söka arbeten. Där tittar man i regel mer på arbetsprover.

Var finns jobben?

Det finns flera ställen där yrket fotograf finns. Skolfotografer, fotografer för tidningar, djurfotografer med mera är bara några alternativ. Som duktig fotograf är möjligheterna i stort sätt oändliga när det kommer till att finna en bra arbetsplats. I dag finns det dessutom möjlighet att själv sälja sina bilder online utan att man har företag.

Vad kan man fotografera?

Som fotograf kan man antingen specialisera sig på att fotografera vissa saker, eller så är man lite allt i allo. Arbetar man för en tidning måste man i regel vara kompetent att fotografera olika saker. Är man däremot egenföretagare kan man besluta sig för att till exempel bara fotografera bröllop.

Lumin