Inred din fotostudio

Om du har planerat att inreda en egen fotostudio hemma behöver du rätt utrustning, som kameror och stativ, fondvägg, lampor, blixtar och ljusmätare. För att kunna fotografera dina fotoobjekt kan du också behöva rekvisita, som soffor, bord och andra möbler. Det övriga rummet som inte upptas av själva fotodelen kan förstås inte heller vara kalt, utan behöver vackra tapeter och möbler. Detta är särskilt viktigt om du har planerat att fotografera professionellt och ta in klienter i studion.

Genom att besöka Familjetapeter kan du hitta tusentals tapeter i många olika stilar. Om du redan innan har en klar uppfattning kring vad du vill ha för stil och färger på din tapet i fotostudion är det klokt att gå in på Familjetapeters hemsida där det finns ett brett sortiment av väggdekor och tapeter att välja mellan. Här finns etablerade märken som Sandberg, Boråstapeter och Duro samt mer exklusiva tapetvarumärken som Mulberry Home, William Morris och Osborne & Little.

Originell fotostudio

Paret Helena och Håkan Parmér har inrett en fotostudio i gamla industrilokaler som tidigare tillhört bland annat ett aktiebolag och ett kafferosteri. De stora fönstren med bra ljusinsläpp gör att det går att ta fina bilder. Helena Parmér har tävlat för landslaget inom fotografering. Hon tar porträttbilder i studion i Hamringe och jobbar dessutom som bröllopsfotograf. Som extra inkomst arrangerar hon workshops i porträttfotografi tillsammans med fotografen Paulina Duczman, och planerar bröllopsmässor och after work i sin fint inredda fotostudio.

Matbloggaren Isabel Brummer har öppnat en matsatsning vid namn Tastecelebration Residence som kombinerar grön mat, restaurang, övernattningsställe och matfotostudio. Rummen i huset i Andrarum ger möjlighet för besökarna att äta mat, fika, se på utställningar och använda fotostudion med rekvisita för matfotografering.

I Sjundeå i Finland har studioägaren Jenny Perklén öppnat en fotostudio för familjer och barn. Hon menar att familjefotografier har en viktig plats i alla generationers liv, och har som specialitet att fotografera nyfödda barn, vilket hon gör med en egen twist.

Tapetsera din fotostudio

När du tapetserar din fotostudio är det viktigt att tänka på väderstrecken. Ett rum som behöver tapetseras åt öster bör inte ha de mest kyliga nyanserna. När det kommer in ljus österifrån är det oftast kallt. Om du i stället har en fotostudio som vetter mot väst eller syd får det in varmt ljus och du kan då välja en mer sval färgskala på dina tapeter.

Om du vill slippa att arbeta så mycket med underlaget kan du välja en tjock tapet. Samma gäller om underlaget är en tidigare stormönstrad och färgstark tapet, då är det bättre med en tjockare ny tapet som hindrar det gamla mönstret från att lysa igenom. Här är det också ofta bra att välja konstfibertapeter som är mer förlåtande. Innan du börjar tapetsera är det bra om du spacklar och slipar gamla tapetskarvar och skruvhål. Att ha en jämn yta är bra när du ska sätta upp papperstapeter. Spackla i flera lager och slipa lätt mellan lagren.

Lumin