Hur blir man en bättre fotograf?

Kvalitén på två bilder tagna samma sekund på samma motiv kan vara väldigt olika, till och med om de är tagna av samma fotograf med samma kamera. Oavsett om man fotar för att föreviga minnen då och då eller om man har som ambition att bli så duktig att man kan sälja foton är det en del saker man bör tänka på. I den här texten ska vi gå igenom några strategier som fungerar för alla som vill bli bättre på att fotografera, oavsett vilken nivå man redan befinner sig på och oavsett hur duktig man har som ambition att bli inom fotografering.

Övning ger färdighet

Lär dig tips och tricks på fotofestival och genom att läsa fototidningar och bloggar skrivna av fotografer. Det allra viktigaste är dock att du själv fotograferar mycket, i många olika miljöer och att du sedan bemödar dig om att gå igenom resultatet av dina fotosessioner. Man lär sig mycket av att analysera varför man tycker att ett foto är bättre än de andra. När man kan uttrycka det i tekniska och estetiska termer lär man sig en del om hur man ska gå till väga för att uppnå samma resultat i framtiden. Det är också nyttigt att lära sig formulera vad det är som saknas i ett mindre lyckat foto.

Välj utrustning som passar dig

Idag kan man ta bilder av publicerbar kvalitet även med ganska enkel utrustning. Dagens kameror funktioner som gör så att du egentligen bara behöver rikta dem mot motivet och fota, med så stadig hand som möjligt. Det där med stadigheten är viktigt för bildkvalitén. Satsa hellre på ett bra stativ än att lägga för mycket pengar på kameror. En fråga är om du ska en eller två kameror och om du behöver flera objektiv. Fördelen med en kompaktkamera är framförallt att man alltid kan ha den med sig och att man inte missar fina fototillfällen. Behöver du en bra zoom-funktion är det i regel en systemkamera som gäller. Det finns även kompakta systemkameror som är en kompromiss mellan dessa kameratyper.

Lumin