Fotografi på långt avstånd

Att fotografera är att spara på minnen för evigt. Alla känner vi någon som jämt och ständigt går runt med en kamera hängandes kring halsen och dokumenterar allt hen ser. Tack vare bilddelningsprogram som Instagram går det sedan lätt att visa upp dessa foton och få bekräftelse och uppskattning
från jordens alla hörn. Men fotografier fyller också en viktigare funktion. Med ett vackert foto kan man lätt marknadsföra en produkt, ett resmål eller varför inte ett klädesplagg. Ett foto kan vara den viktigaste delen av ett litet företags marknadsföring och med tanke på att ett fotografi säger mer än tusen ord är det den bästa marknadsföringen man kan använda.

Fotografering på höga höjder

I takt med att utvecklingen av vår teknik går framåt utvecklas självklart också nya sätt att fotografera. Ett sätt är fotografering med drönare. Det innebär att en videokamera monteras på en drönare som sedan styrs med någon form av kontroll. Denna typ av fotografering har gjort det möjligt att dokumentera platser som tidigare varit otillgängliga, för mäklare att visa upp bostadsområden i annonser samt för journalister att dela med sig av olycksplatser till allmänheten. Det är med andra ord ett stort steg framåt och ett viktigt verktyg för ett flertal branscher. Nu är det dock fastställt att det är olagligt med kommersiell och journalistisk fotografering med drönare, och att tillstånd måste sökas.

Dokumentation eller övervakning?

Anledningen till förbudet är att fotograferingen med en drönare eller en så kallad drone kan anses som kränkande eller som övervakning. För att få lov att använda sig av denna metod krävs ett speciellt tillstånd och detta gäller för alla branscher, även för journalisterna. Möjligheterna att få ta del utav brottsplatser, olycksplatser eller på annat sätt svårtillgängliga platser har med andra ord minskat markant. Frågan är om det är positivt för den enskilda personen eller om det är ett stort bakslag att information än en gång skall vara svårtillgänglig. För vem är det egentligen som behöver oroa sig för att vara övervakad, den kriminella eller medelsvensson?

Lumin