Fotografera stjärnhimlen

De flesta kan nog hålla med om att natthimlen med sina vackra stjärnor utgör ett helt förtrollande motiv som kan resultera i fantastiska bilder. De som har försökt fotografera stjärnhimlen vet dock att det inte är fullt så enkelt som man skulle kunna tro. Det finns en del faktorer som spelar in som man bör känna till, och man behöver ha med sig rätt utrustning för att fånga ögonblicket i flykten.

Stjärnspår och slutartid

Det kan tyckas långsökt men det faktum att jorden roterar och att stjärnorna rör sig påverkar i allra högsta grad bildkvaliteten. Om man inte tar hänsyn till detta när man fotograferar stjärnhimlen får man foton med stjärnspår som ger ett suddigt och ofokuserat intryck. Kamerans slutartid reglerar inte bara mängden ljus utan det finns också ett tydligt samband mellan slutartid och bildskärpa. Ett stativ från Nordicbox.se kan göra det enklare att få till en snabb slutartid samt att stativet även gör det lättare att hitta en fin vinkel och inramning till motivet. Slutartiden bör högst vara ett par sekunder. Man får prova sig fram till det bästa resultatet.

Månljus

Ett bra tips för ett lyckat resultat är att ta sig till en verkligt mörk plats och att undvika månljus. Problemet är att månen ofta syns i någon form och det är nästan omöjligt att få till en bra bild. Bäst förhållanden råder vid nymåne eftersom månljuset är som svagast vid den tidpunkten. Det finns gott om webbplatser där man kan ta reda på när nymånen infaller för att undvika att månen stjäl stjärnljuset. Det är inte bara månens ljus som försvårar stjärnfotografering utan ljus överhuvudtaget. Det är alltså viktigt att ta sig en bit utanför staden vilket även underlättar för möjligheten att fotografera ostört. Frånvaro av alla ljusföroreningar kommer att ge både klara och skarpa bilder. Vidare är ett teleskopobjektiv att rekommendera vid nattfotografering. Med ett sådant kan man få riktigt vackra bilder av stjärnhimlen.

Bildkomposition

All lyckad fotografering har sin grund i förmågan att kunna komponera ihop en lyckad bild. Det är lätt att tro att den fantastiska stjärnhimlen räcker som motiv men faktum är att resultatet troligen blir ganska ointressant. Genom att använda ett vidvinkelperspektiv och en förgrund som ramar in motivet kan uppmärksamheten riktas och leda betraktarnas blickar till den spektakulära natthimmel som fotografen vill avbilda. Träd kan utgöra intressanta siluetter och utsikt från högre höjd kan bidra med svindlande perspektiv. Mindre sjöar eller större hav kan också ge spännande speglingar som förhöjer motivet.

Det är alltid viktigt att vara väl förberedd när man sysslar med nattfotografering. Man kan med fördel kolla upp platsen där man vill fotografera på dagtid och se till att man har med sig ficklampa, varma kläder och alla tillbehör man behöver för att göra stjärnorna rättvisa på bild.

Lumin