Fota rörelse med skärpa

Något av det mest utmanande man kan göra som fotograf (eller som glad amatör) är att fotografera objekt som befinner sig i rörelse, och samtidigt lyckas få till en skarp bild. Om man har rätt utrustning och koll på vilka inställningar kameran bör ha för bäst resultat, kan det dock vara lättare än man kanske skulle kunna tro.

Till att börja med bör man ha en systemkamera snarare än en kompaktkamera för att fota rörelse. Det går visserligen att ta skarpa bilder av rörelse även med en kompaktkamera, men det kräver betydligt mer planering, vilket inte alltid är möjligt när man vill fånga en spontan rörelse. En systemkamera kan ta flera bilder i sekunden, vilket ökar chansen att man får till en bra bild. Det kan också vara bra att komplettera utrustningen med en normalzoom och en telezoom, för att även kunna fota på långt håll. Detta kan vara särskilt användbart om man till exempel fotar vid ett sportevenemang.sport-1154747_960_720

För att bilderna ska bli bra är det också viktigt att kamerans inställningar är rätt justerade. För att bilderna ska bli skarpa krävs till exempel en kort slutartid. Man kan också behöva justera kamerans ljusintag på olika sätt för att bilderna inte ska bli för mörka, till exempel genom att höja ISO-talet eller öppna upp bländaren. Om man fotograferar i dåligt ljus kan man behöva göra både och.

Om man istället för en helt skarp bild vill skapa olika effekter i bilden som ger känsla av rörelse kan man till exempel prova panorering. Det innebär att man följer objektet med kameran samtidigt som man ställer in en längre slutartid, istället för att hålla kameran stilla och låta objektet passera. Resultatet (om det utförs på rätt sätt) blir att bakgrunden blir suddig från kamerarörelsen, medan objektet framstår som skarpt. Om man istället håller kameran stilla och har en lång slutartid inställd blir objektet suddigt, och resten av bilden blir skarp.

Om man efter att ha fotat människor i rörelse under en längre period vill variera sig, och istället fota människor som vilar eller sitter still, ska man gå in på Black-friday.se. Där kan man nämligen bland annat få en Svensson i Lammhult-rabattkod, så att man kan köpa alla de möbler man behöver för att skapa sin egen lilla fotostudio, där man kan ta porträttbilder på stillasittande människor precis i den stil man själv vill.

Lumin