Gör dina fotografier till posters

Tycker du om att fotografera har du förmodligen redan hårddisken full av fina fotografier, men har du någonsin funderat på vad du ska göra av alla bilder? Ett bra sätt att ta tillvara på dina skapelser är att göra egna posters att sätta upp på väggen.

Att sätta upp posters är ett underbart sätt att fylla rummet med vackra och inspirerande bilder, färger och former. Att se sina egna alster på väggen kan även det kännas meningsfullt och vackert. Komplettera dina egna bilder med billiga posters från professionella fotografer för att skapa variation och rätt känsla. Fördelarna med att arbeta med posters är många. Det är enkelt att variera sig och byta ut bilden i ramen när du känner för det, vilket ger utrymme till både spontanitet och kreativitet. Låt väggarna bli till ett levande galleri och byt posters för att matcha humör, årstid och intressen, eller skapa en vägg där du visar upp dina senaste bästa fotografier. Det är ett roligt sätt att använda sina fotografier på.

Så kommer du igång

Vill du kunna skriva ut dina fotografier i en stor skala är det viktigt att ha kunskap om både upplösning och färgkalibrering. En bild som ser stor ut på datorskärmen kan krympa avsevärt när den skrivs ut på en professionell skrivare. Färgerna kan även se annorlunda ut på en utskrift om du inte har en kalibrerad skärm. Det finns mycket att lära sig inom ämnet för den som är intresserad, men grundläggande kunskaper om bildupplösning och färgkalibrering kommer nybörjaren långt på.

För att komma igång behöver du undersöka såväl din kamerautrustning samt inställningarna i kameran, i ditt bildbehandlingsprogram och grafikinställningarna i din dator. Börja med att se hur många pixlar din kamera klarar av att fotografera med. Med hjälp av olika beräkningar kan du sedan ta reda på hur stor bilden kan bli i utskrift.

Lumin